kies op titel  

 

de grot


DE GROT is gebaseerd op Tim Krabbé’s gelijknamige roman uit 1997, een beeldend geschreven boek dat bijna schreeuwde om verfilming. Krabbé zelf schaafde zijn verhaal bij tot een even ingewikkeld als ingenieus scenario, dat door regisseur Martin Koolhoven (SUZY Q, AMNESIA) op celluloid is gezet.

De film begint als een thriller waarin we hoofdpersoon Egon Wagter (Fedja van Huet) in Azië een koffer met drugs zien smokkelen voor zijn vroegere jeugdvriend Axel (Marcel Hensema). Na dit spannende begin springen we twintig jaar terug in de tijd, en wordt DE GROT veeleer een drama waarin stukje bij beetje meer duidelijk wordt over de verhouding tussen de serieuze Egon en de vrijbuiter Axel, en over Egons fatale eerste liefde. Krabbé en Koolhoven zetten ons daarbij verschillende dubbele bodems voor.

Het oorspronkelijke boek vol flash-backs en andere sprongen heen en weer in de tijd sijpelt nadrukkelijk door in DE GROT. Logisch, want dat uitgangsmateriaal was ijzersterk. Des te vreemder is het dat DE GROT in de filmzalen niet zo’n kaskraker bleek te zijn als SPOORLOOS, George Sluizers verfilming uit 1988 van Krabbé’s novelle ‘Het gouden ei’.

Martin Koolhoven | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: