kies op titel  

 

sexy beast


SEXY BEAST klinkt als de titel van een hele foute film, maar laat u daar niet door misleiden. Het is niets minder dan een gangsterfilm, die zich kan meten met THE LIMEY - de bejubelde film van Steven Soderbergh. Met één verschil: SEXY BEAST is een komedie.
De film gaat over de voormalige beroepscrimineel Gal Dove (Ray Winstone) die samen met zijn vrouw DeeDee (Amanda Redman) aan de Spaanse Costa del Sol geniet van zijn pensioen. Die pret is snel over als zijn oud-collega Don Logan (Ben Kingsley) plots opduikt en hem dwingt nog één keer aan een grote kraak mee te doen. Vanaf dat moment staat Gals goede leventje op zijn kop.
SEXY BEAST is de debuutfilm van regisseur Jonathan Glazer, die eerder video-clips maakte voor Massive Attack en Radiohead. Dat verleden verloochent hij niet, want vooral in de eerste helft oogt de film soms als een langgerekte clip met virtuoze beelden en een hippe montage. Je zou daardoor haast vergeten dat SEXY BEAST oorspronkelijk een drie-akter voor het toneel was.
Het knappe van Glazers film is dat de acteurs bij al die effecten niet ondersneeuwen. Want in de eerste plaats blijft SEXY BEAST een acteursfilm, waarin de show wordt gestolen door Ben Kingsley. Zonder te schmieren zet hij één van de engste psychopaten uit de filmhistorie neer, en net als zijn hoofdrol in GANDHI lijkt dat een Oscar waardig.

Jonathan Glazer | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: