kinsey
Het schijnt dat er jaarlijks wereldwijd meer seksfilms worden gemaakt dan gewone speelfilms. Zo’n seksfilm kan dus niet bijster ingewikkeld zijn. Anders ligt het met een film over seks, want dan begeeft de maker zich al gauw op glad ijs. Iedereen die de AMERICAN PIE-reeks kent zal dat beamen. Maar gelukkig kan het ook beter en serieuzer, zo bewijst regisseur Bill Condon met de biopic KINSEY.
De film gaat over het leven en werk van de Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsey, die rond 1950 puriteins Amerika en Europa schokte met baanbrekend seksonderzoek. Samen met collega’s ondervroeg hij in een wetenschappelijke setting duizenden volwassen Amerikanen naar hun seksuele gedrag en voorkeuren. Dat leverde hem niet alleen twee baanbrekende boeken op (‘Sexual behaviour in the human male/female’), maar ook roem en bekendheid. De prijs die Kinsey hiervoor betaalde was echter hoog: in de seksueel verstikkende jaren vijftig kreeg hij nog nauwelijks financiering voor zijn onderzoek. Bovendien worstelde Kinsey met zijn eigen seksualiteit omdat hij als getrouwde huisvader ook op mannen bleek te vallen.
Kortom, Kinsey’s leven leest als een scenario. Vreemd genoeg had tot nu toe geen enkele regisseur zich aan een verfilming gewaagd. Bill Condon brengt daar verandering in met KINSEY, waarvoor hij sterren als Liam Neeson (SCHINDLER’S LIST) en Laura Linney (MYSTIC RIVER) wist te strikken. Uiterst zorgvuldig en genuanceerd verfilmde hij bovenstaand verhaal, waardoor alle hoogte- en dieptepunten van Kinsey’s leven aan bod komen in de film. Zonder dat het ranzig wordt, want KINSEY is – nogmaals – géén seksfilm.
Bill Condon | 2004 | IMDB | printversie
nieuwste reviews
- nieuw [10]
- recensies [21]
- korte reviews [278]
- regisseurs [11]
- IFFR [58]
Arthurs Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.