kies op titel  

 

exils


Na zijn opzwepende muziekfilms GADJO DILO (1998) en VENGO (2000) komt regisseur, muzikant en ex-zigeuner Tony Gatlif met EXILS. Anders dan bij al zijn vorige producties gaat het verhaal nu eens niet over zigeuners maar over migranten. Zijn trouwe fans kunnen echter gerust zijn: qua filmstijl veranderde Gatlif niet wezenlijk. Ook zijn nieuwste film bevat weer de mix van spetterende muziek en beelden waarop de Frans-Algerijnse regisseur patent heeft.

EXILS gaat over de Algerijnse migranten Zano (Gatlif’s vaste hoofdrolspeler en alter ego Romain Duris) en Naïma (Lubna Azabal), die van Parijs via Spanje naar Algiers reizen om er een nieuw bestaan op te bouwen. Daarmee bewandelen ze exact de omgekeerde weg als het gros van de Algerijnse migranten, die juist hun geluk in West-Europa hopen te vinden. De reis van Zana en Naïma verloopt niet zonder slag of stoot, maar na veel omzwervingen – en evenzoveel muzikale intermezzo’s – bereiken ze toch hun voormalige vaderland.

In een interview met de VPRO Gids analyseerde Gatlif zijn film beter dan welke recensent ook: “EXILS is ongetwijfeld de slotsom van al mijn films; een heel persoonlijk en emotioneel verhaal van een man die zijn wortels zoekt. Ik heb me bij deze film helemaal laten gaan: hij zit vol woede, verdriet, hartstocht en geweld. Geheel overeenkomstig het temperament van mijn voorouders.” Het is niet alleen zijn meest persoonlijke film, maar ook de hoogst gewaardeerde. Met EXILS won Gatlif in 2004 in Cannes namelijk de regieprijs.

Tony Gatlif | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: