kies op titel  

 

eternal sunshine of the spotless mind


Het scenario van ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND werd geschreven door Charlie Kaufman, die eerder verantwoordelijk was voor de scripts van ADAPTATION en BEING JOHN MALKOVICH. Cinefielen verwachten dan natuurlijk een film met een ingenieus en verrassend plot. Wel, zij worden op hun wenken bediend!

Centraal in ETERNAL SUNSHINE staat het bureau Lacuna Inc. van dokter Howard Mierzwiak. Zijn bedrijfje wist desgewenst elke herinnering aan een bepaald persoon uit het geheugen van een cliënt. De excentrieke Clementine onderging zo’n behandeling om haar ex-vriendje Joel te vergeten. Voor Joel is dat ondraaglijk en hij besluit daarom maar hetzelfde te doen. Totdat hij spijt krijgt. Dan begint een vlucht in zijn geheugen – op zoek naar herinneringen aan Clementine. Als kijker vluchten we met hem mee, wat resulteert in een fantastische reis door een doolhof van herinneringen en gebeurtenissen.

Hoe bizar het verhaal van ETERNAL SUNSHINE ook klinkt, de acteurs maken de film onvergetelijk. Met name Jim Carrey, bekend door zijn irritant overdreven acteren in komedies. Maar net als eerder in THE TRUMAN SHOW speelt hij in ETERNAL SUNSHINE juist bijzonder ingetogen. Dit keer als de simpele ziel Joel, voor wie een beetje herinnering beter is dan niets. Kate Winslet (TITANIC, IRIS) vormt als Clementine zijn extraverte tegenbeeld.

Tot slot: zoals Charlie Kaufman in zijn verhalen speelt met echt en nep, zo gebeurt dat ook rond deze film. Behalve de officiële filmsite bestaat er namelijk ook een website van het fictieve Lacuna. Ga naar lacunainc.com om je eigen geheugen te laten wissen...

Michael Gondry | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: