kies op titel  

 

in this world


Er zijn veel documentaires en speelfilms gemaakt over het vluchtelingenvraagstuk, maar geen enkele heeft zoveel impact als Michael Winterbottom’s IN THIS WORLD. De film werd vorig jaar dan ook met een Gouden Beer bekroond tijdens het filmfestival van Berlijn.

Het documentaire-achtige IN THIS WORLD vertelt het verhaal van de Afghaanse vluchtelingen Jamal en Enayat, die vanuit Pakistan naar Londen reizen. Een reis die zij daadwerkelijk gemaakt hebben, maar die Winterbottom hen opnieuw liet beleven voor zijn film. De Britse regisseur dramatiseerde hun tocht op zo’n manier dat hij dicht bij de werkelijkheid bleef. Daardoor maakt IN THIS WORLD de ontberingen en gevaren invoelbaar die miljoenen vluchtelingen jaarlijks ondergaan.

De grootste kracht van de film is het realistische acteren van de niet-professionele cast, waardoor je als toeschouwer vaak niet meer weet of je naar een speelfilm zit te kijken of naar een vakkundig gemaakte documentaire. De film bewijst bovendien opnieuw dat Winterbottom één van de beste Europese regisseurs van dit moment is. En één van de productiefste: binnen anderhalf jaar tijd draaide hij niet alleen IN THIS WORLD, maar ook de hilarische muziekfilm 24 HOUR PARTY PEOPLE en de briljante science-fictionfilm CODE 46.

Michael Winterbottom | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: