kies op titel  

 

grimm


We hebben er ruim vijf jaar op moeten wachten, maar eindelijk is hij er dan toch gekomen: GRIMM, de nieuwe film van Alex van Warmerdam. Een soort sprookje is het geworden, losjes gebaseerd op het aloude Hans&Grietje-verhaal van de gebroeders Grimm.

GRIMM begint als een slapstick in een oer-Hollandse setting, zoals we dat van Van Warmerdam gewend zijn na ABEL, DE NOORDERLINGEN en DE JURK. We maken kennis met Jacob (Jacob Derwig) en zijn zus Marie (Halina Reijn), die na een paar bizarre belevenissen op de vlucht slaan. Op hun brommertje rijden ze door het Nederlandse polderlandschap, tot ze onder een viaduct doorgaan en plotsklaps in Spanje belanden. Daar verlaat Van Warmerdam zijn vertrouwde filmstijl en schotelt hij ons een verhaal voor waarin komedie gemengd is met elementen uit thrillers, horror- en westernfilms, road-movies en nog veel meer.

GRIMM is de rare, virtuoze, onthutsende droom van Alex van Warmerdam’, zo vatte de Filmkrant het beknopt samen. Daarmee kwam de eigenzinnige schrijver/regisseur/acteur nog goed weg, want GRIMM heeft bij filmrecensenten vrij wisselende reacties opgeroepen. Maar kijk en oordeel vooral zelf, en geniet ook van de erg grappige bijrollen van Annet Malherbe (in het echte leven Van Warmerdam’s echtgenote), Kees Prins (JISKEFET) en Jaap Spijkers (CLOACA).

Alex van Warmerdam | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: