kies op titel  

 

les triplettes de belleville


De grote verrassing van het Filmfestival van Cannes van 2003 was LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE, een tekenfilm voor volwassenen. Jawel, je leest het goed: een tekenfilm voor volwassenen. Want hoewel ook kinderen veel lol aan deze animatiefilm kunnen beleven, zullen vooral ouderen genieten van de talloze grappen en verwijzingen.

LES TRIPLETTES is een anarchistische film waarin Frankrijk en Amerika op de hak worden genomen. De eerste drie kwartier is het echter vooral een fietsfilm over de wees Champion, die wordt opgevoed door zijn oma. Dankzij haar onorthodoxe trainingsmethoden belandt de treurige Champion in de Tour de France, maar daar slaat het noodlot toe. Champion wordt ontvoerd naar Belleville – een fantasie-versie van New York. Daar wordt hij uiteindelijk bevrijd door zijn oma, zijn hond Bruno en een oude drieling (‘les triplettes’ uit de titel) die vroeger in varieté-theaters zong.

Eerlijk gezegd is dit verhaal slechts bijzaak. De kracht van LES TRIPLETTES schuilt vooral in de opeenstapeling van visuele en muzikale grappen, die ontsproten zijn aan het brein van de Fransman Sylvain Chomet. Vijf jaar lang werkte hij eraan met een team van tekenaars. Hun monnikenwerk straalt af van de tegendraadse film, waarin ouderwetse tekentechnieken gemixt zijn met 3D-computeranimaties. Het resultaat is flabbergasting. Zo zijn er onvergetelijke scènes van de Mont Ventoux, van ontploffende kikkers en van een volslank vrijheidsbeeld. Enne, let vooral op de bril van oma!

Sylvain Chomet | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: