kies op titel  

 

lemming


LEMMING van de Duits-Franse regisseur Dominik Moll opende in 2005 het Filmfestival van Cannes. Een eer die slechts weinigen gegeven is, maar Moll had zijn sporen al meer dan verdiend met zijn vorige film: de bijzondere thriller HARRY, UN AMI QUI VOUS VEUT BIEN uit 2000. Ook LEMMING is een soort thriller.

De film begint met een vervreemdend etentje. Het jonge stel Alain en Bénédicte krijgt de baas van Bénedicte op bezoek met diens vrouw Alice. Deze dame (als altijd sterk neergezet door de Britse Charlotte Rampling) blijkt zich aan geen enkele conventie te storen: ze houdt binnenshuis aan tafel haar zonnebril op, maakt ruzie met haar echtgenoot, etcetera. De sfeer is om te snijden en het diner wordt een groot fiasco. Na deze avond stapelen de vreemde gebeurtenissen zich op en wordt het gelukkige leventje van Alain en Bénédicte voor altijd overhoop gehaald. Ze verliezen steeds meer de grip op hun relatie.

Moll laat LEMMING daarbij voortdurend laveren tussen psychologische thriller en een bovennatuurlijk drama over jaloezie en wraak. En hoe gek het verhaal dat hij vertelt ook wordt, de film blijft bijzonder intrigerend. Mede dankzij de wisselwerking tussen Rampling en haar naamgenote Charlotte Gainsbourg (bekend uit THE CEMENT GARDEN, maar vooral als de dochter van jaren-70 iconen Serge Gainsbourg en Jane Birkin). Zij zorgen voor vuurwerk op het witte doek.

Dominik Moll | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: