ski jumping pairs: road to torino 2006


De timing had niet beter gekund: anderhalve week vóór het begin van de Olympische Winterspelen in Turijn ging op het IFFR de Japanse film SKI JUMPING PAIRS: ROAD TO TURINO 2006 in première. Misschien wel de leukste film van het festival. In ieder geval de meligste en een geheide publieksfavoriet.

SKI JUMPING PAIRS vertelt het hilarische verhaal van de Japanse hoogleraar kwantummechanica Harada Toshifumi, die na een bijzondere vondst in zijn vrieskist een nieuwe sport op de agenda wil zetten. Hij gelooft heilig in duo-skischansspringen, waarbij twee skiërs op één paar latten staan. Die ski’s zijn daar immers lang genoeg voor. Na experimenten met dieren is het de beurt aan zijn tweelingzoons om proefkonijn te zijn. Met veel vallen en opstaan en met hulp van enkele geflipte Europese schansspringers en een worstelaar weet Harada de sport na jaren geaccepteerd te krijgen. Helaas overlijden Harada en één van zijn zoons vóór de winterspelen (in het Engels steevast opzettelijk vertaald als ‘Olympigs’) van Turijn, waar voor de eerste keer Olympische medailles te winnen zijn.

Het knappe van SKI JUMPING PAIRS is dat alles quasi-serieus wordt gebracht, alsof je naar een échte sportdocu zit te kijken. Wat je ziet tart echter alle logica, want de makers zijn er vooral op uit geweest zoveel mogelijk onzin achtereen te plakken. Verplichte kost voor Mart Smeets en al zijn adepten. Welbeschouwd gaat de film helemaal nergens over, maar dat maakt hem nou juist dubbel zo leuk.

Mashima Riichiro, Kobayashi Masaki | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: