kies op titel  

 

elementaire deeltjes


In 1998 veroorzaakte de Franse schrijver Michel Houellebecq veel oproer met zijn roman Elementaire deeltjes, een complex en gelaagd boek waarin de schrijver zijn vraagtekens zet bij onze huidige samenleving. Hij doet dat aan de hand van de halfbroers Michael en Bruno, die volstrekte tegenpolen van elkaar zijn. Michael is geobsedeerd door wetenschappelijk onderzoek, terwijl Bruno’s hoofd vol zit van vrouwen en seks. Als ze beiden verliefd worden verandert hun leven ingrijpend.

Een verfilming van dit succesvolle boek kon natuurlijk niet uitblijven. Regisseur Oskar Roehler (die eerder DIE UNBERÜHBARE maakte) nam de handschoen op en haalde de scherpste kantjes van Houellebecq’s relaas af. Hij gaf er zijn eigen draai aan, waardoor ELEMENTAIRE DEELTJES aanmerkelijk minder hard en cynisch is geworden dan het oorspronkelijke boek. De film heeft zelfs een happy end, al gaan daar nog steeds de nodige Houellebecqse ingrediënten aan vooraf.

Voor de hoofdrollen in ELEMENTAIRE DEELTJES verzamelde de Duitse regisseur een aantal grote namen uit eigen land. Heel mooi, want daardoor zien we Moritz Bleibtreu en Franka Potente voor het eerst sinds LOLA RENNT weer samen terug in één film. Bleibtreu won begin dit jaar voor zijn rol van Bruno de prijs voor de beste acteur tijdens de Berlinale, het filmfestival van Berlijn.

Oskar Roehler | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: