rescue dawn


RESCUE DAWN van regisseur Werner Herzog was de publieksopener van het IFFR 2007. Na zijn intrigerende documentaires GRIZZLY MAN en THE WHITE DIAMOND keert de eigenzinnige Duitser daarmee terug naar de speelfilm. Maar niet zomaar: de nieuwe film is een bewerking van Herzog’s docu LITTLE DIETER NEEDS TO FLY uit 1997. Daarin vertelde hij het relaas van zijn vriend Dieter Dengler, een Amerikaanse Duitser die in 1965 in de aanloop naar de Vietnam-oorlog werd neergehaald boven Laos.

In RESCUE DAWN wordt Dengler gespeeld door Christian Bale, die zijn rol uit THE MACHINIST dunnetjes overdoet: gaandeweg de film zien we hem vermageren door alle ontberingen die hij tijdens zijn gevangenschap moet doorstaan. Uiteindelijk weet hij na een miraculeuze ontsnapping als enige weer levend terug te keren.

Herzog geeft het mensonterend zware gevangenisleven van de Americani bijzonder dreigend weer. Een beetje zwart-wit weliswaar, en zijn scènes halen het eerlijk gezegd niet bij die uit de twee klassiekers op dit terrein: THE DEER HUNTER en APOCALYPSE NOW. Wat ook niet echt helpt is het einde, waar het patriottisme erg vanaf druipt. Dat zal vast te wijten zijn aan één van de productiehuizen achter de film, een bedrijf met de veelzeggende naam ‘Top Gun Productions’.

Werner Herzog | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: