d.o.a.p.


Amerika was te klein toen afgelopen september DEATH OF A PRESIDENT in première ging tijdens het Toronto Filmfestival. Zoals de filmtitel al verklapt wordt in de nepdocumentaire een geslaagde aanslag gepleegd op George Bush. Dat vonden conservatieve Amerikanen echter weinig kies van de Britse makers.

De protesten vormden uitstekende reclame voor de film, hier uitgebracht met de neutralere afkorting D.O.A.P. als titel. Tegelijkertijd schepte alle heisa hoge verwachtingen. Die worden grotendeels ingelost, want de nagespeelde interviews (met Bush’s speechschrijver, mensen van de CIA/FBI en met verdachten) lijken zó echt dat je bijna geen moment het idee krijgt dat je naar een nepdocu kijkt. Het gebruik van archiefbeelden van Bush – al of niet gemanipuleerd – en van opnames uit bewakingscamera’s versterkt dit realisme.

Jammer wel dat de regisseur op het laatst nog een konijn uit zijn hoge hoed wil toveren, maar vergeleken met de eerdere Bush-bashing van Michael Moore blijft D.O.A.P. stukken subtieler. En bovendien veel spannender.

Gabriel Range | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: