das leben der anderen


Volgens insiders wordt DAS LEBEN DER ANDEREN een nog grotere filmhuishit dan DER UNTERGANG twee jaar geleden. Dat lijkt geen al te boude voorspelling. Het debuut van de jonge Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmarck was met afstand de publiekswinnaar op het IFFR van 2007 en won eind februari ook de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Centraal in DAS LEBEN DER ANDEREN staat Stasi-officier Gerd Wiesler, die midden jaren tachtig langzaam zijn geloof in het Oost-Duitse systeem verliest. Dat gebeurt als hij langdurig de levens- en liefdeswandel moet volgen van Georg Dreyman (Sebastian Koch uit ZWARTBOEK), een schrijver die subversieve gedachten zou hebben. Voor Wiesler betekent dit dat hij bijna non-stop het appartement van de schrijver moet afluisteren.

Aanvankelijk doet hij dat vol overgave. Maar gaandeweg de operatie begint hij te twijfelen aan de beweegredenen van zijn hoogste baas, die een oogje heeft op de vriendin van Dreyman. Uiteindelijk valt daardoor het fundament onder zijn bestaan weg. De werdegang die de Stasi-man dan maakt wordt buitengewoon geloofwaardig en pakkend neergezet door (theater)acteur Ulrich Mühe: zijn gepijnigde blik, zijn stijve loopje – hij gaat volledig op in zijn spel.

DAS LEBEN DER ANDEREN toont aan dat het leven aan de andere zijde van het IJzeren Gordijn veel minder luchthartig was dan een komedie als GOOD BYE LENIN! ons eerder deed denken. Ongelofelijk dat zo’n repressief regime zo kort geleden zo dicht bij huis kon voortbestaan.

Florian Henckel von Donnersmarck | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: