nuovomondo


Met zijn vorige film RESPIRO legde regisseur Emanuele Crialese de lat heel hoog voor zichzelf. Maar gelukkig weet de Italiaan met de opvolger NUOVOMONDO in de buurt te komen van die wonderschone film, die toevallig ook de voorpagina van deze site siert.

Na de première op het Filmfestival van Venetië (waar de film de prijs won voor de ‘grootste ontdekking’) vergeleken sommige critici NUOVOMONDO met de klassieker KAOS. Niet zo verwonderlijk, want zeker in het begin lijken beide films wel wat op elkaar. Zowel qua beelden (dezelfde stenen muurtjes op Sicilië, en dezelfde verweerde boerenkoppen) als qua magisch-realistische sfeer. Plots lopen mensen met reuzengrote wortels en appels door de bergen, en ook later in de film tarten de scènes soms alle logica. Crialese blijft echter dichter bij de realiteit om zijn relaas te vertellen over arme Italiaanse immigranten die begin vorige eeuw de sprong naar de nieuwe wereld waagden. Daarbij weet hij en passant een sneer te maken naar de xenofobie van Amerikanen.

Het slot van NUOVOMONDO is misschien wel het mooiste van alle IFFR-films van 2007. Pure poëzie: prachtige muziek en dito beelden, die het spiegelbeeld vormen van de slotscènes van RESPIRO. Wie weet is dat voor filmhuizen een goede gelegenheid om beide films zij-aan-zij te draaien zodra NUOVOMONDO binnenkort in roulatie komt?

Emanuele Crialese | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: