red road


In de aanloop naar het IFFR2007 werd RED ROAD gepresenteerd als één van de klappers van het festival. Het is inderdaad een goede film, zeker als je bedenkt dat het om een debuut gaat. Maar helaas niet zo goed als alle buzz deed vermoeden. Deels door een verkeerd verwachtingspatroon: de publiciteitsmachine spiegelde een thriller voor, terwijl RED ROAD toch heus een psychologisch drama is. Dat scheelt nogal.

De film gaat over Jackie, een alleenstaande vrouw die in Glasgow werkt bij City Eye – een afdeling van de politie waar alle beelden binnenkomen van de bewakingscamera’s in de stad. Jackie houdt 35 TV’s tegelijk in de gaten en waarschuwt haar surveillerende collega’s zodra ze ergens onraad ziet. Iets wat regelmatig gebeurt, want de afbraakwijk die ze dagelijks bekijkt is de Bijlmer in het kwadraat. Haar leven wordt overhoop gehaald als ze op een kwade dag een geest uit het verleden herkent op de beelden. Jackie zint vervolgens op wraak. Naar het hoe&waarom daarvan wil de Britse regisseur Andrea Arnold de kijker lange tijd laten raden. Dat is zowel de kracht als de zwakte van de film.

RED ROAD behoort tot The advance party, een project van Lars von Trier waarin drie regisseurs ieder een film maken met dezelfde personages. Deel twee wordt geregisseerd door Morag Mackinnon uit Schotland. Het derde deel staat nog op losse schroeven: de beoogde Deense regisseur Mikkel Norgaard heeft zich teruggetrokken, zo meldde Variety half januari.

Andrea Arnold | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: