kies op titel  

 

notes on a scandal


Na zijn biopic IRIS en de kostuumfilm STAGE BEAUTY sloeg regisseur Richard Eyre een nieuwe weg in. Hij maakte NOTES ON A SCANDAL, een bijzondere mix van drama en psychologische thriller. Daarvoor wist hij twee van ‘s werelds beste actrices te strikken: de Britse Judi Dench en Australische Cate Blanchett.

Dench speelt de verbitterde oude geschiedenislerares Barbara die al jaren werkt op dezelfde middelbare school. Een brombeer eerste klas, want zij heeft alles al eens meegemaakt en veracht eigenlijk haar collega’s en leerlingen. Haar privé-leven slijt ze eenzaam en alleen. Barbara bloeit echter op met de komst van de nieuwe jonge collega Sheba (Blanchett), op wie ze heimelijk een oogje heeft.

Maar Sheba heeft heel andere zaken aan haar hoofd. Ze kan nauwelijks orde houden in haar klas en erger nog: ondanks een ogenschijnlijk gelukkig huwelijk knoopt ze een relatie aan met één van haar leerlingen, de pas 15-jarige Steven. Dat is natuurlijk not done. Als de affaire dreigt uit te komen weet Barbara de beerput dicht te houden, maar in ruil daarvoor eist ze van Sheba meer vriendschap dan deze kan en wil geven. Een botsing blijkt uiteindelijk onvermijdelijk.

Zowel Dench als Blanchett zijn in NOTES ON A SCANDAL zeldzaam sterk op dreef en werden niet voor niets allebei genomineerd voor een Oscar. Anders dan de meeste sterren durven ze écht naturel te spelen, wat cinema pur sang oplevert.

Richard Eyre | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: