kies op titel  

 

www: what a wonderful world


Het is geen toeval dat de makers van WHAT A WONDERFUL WORLD het acroniem WWW in hun filmtitel hebben gestopt. Net als het internet is deze film namelijk een potpourri. In dit geval een allegaartje aan filmstijlen: de Marokkaans-Franse regisseur Faouzi Bensaïdi roert de ingrediënten door elkaar van komedie, gangster- en liefdesfilm, plus een scheut Marokkaans drama. Dat leidt tot een wonderlijke film die zowel schatplichtig is aan Quentin Tarantino als aan Jacques Tati – naar eigen zeggen de held van Bensaïdi.

In WWW: WHAT A WONDERFUL WORLD maken we kennis met huurmoordenaar Kamel (gespeeld door Bensaïdi zelf) die in Casablanca op afroep mensen uit de weg ruimt. Snel, stoïcijns en klinisch, precies zoals zijn eigen karakter is. Kamel’s harnas breekt echter wanneer hij verliefd wordt op de knappe Kenza (Nezha Rahile, in het echte leven de vrouw van de regisseur). Wat hij niet weet is dat Kenza bij de politie werkt. Hun beroepen passen niet op één kussen, maar via lange telefonades komen de crimineel en de agente letterlijk en figuurlijk steeds dichter bij elkaar.

Dit verhaal over een onmogelijke liefde lardeert de regisseur met allerlei grappige en kritische subplots. In de Filmkrant legde Bensaïdi uit waarom en verklaarde hij en passant de titel. ‘Door het internet is Marokko verbonden met de hele wereld, maar ik zie een vreemde paradox. Internet wekt de suggestie dat de wereld één plek is geworden, maar dat is niet het geval. Marokkanen kunnen met iedereen internetten, maar niet naar Europa reizen. Ik noem dat fakeglobalisering. Over zulke contradicties gaat mijn film.’

Faouzi Bensaïdi | 2006 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: