kies op titel  

 

un baiser s’il vous plaît


Tussen alle kommer en kwel die in 2008 te zien was tijdens het Rotterdams Filmfestival sprong UN BAISER SVP er opvallend bovenuit. Deze Franse romantisch komedie is grappig, sexy, goed gespeeld en vertelt nog eens een mooi verhaal ook.

In de film zien we hoe twee dertigers elkaar bij toeval ontmoeten. Van het een komt het ander en het duo belandt in een restaurant voor een diner à deux. Als de man na afloop een afscheidszoen vraagt krijgt hij echter nul op het rekest. De vrouw weigert, omdat ze weet wat één zo’n zoen teweeg kan brengen. In flarden vertelt zij vervolgens een bijzonder relaas.

Dat verhaal over Judith (Virginie Ledoyen) en Nicolas (regisseur Emmanuel Mouret zelf) vormt het hart van UN BAISER SVP. We zien hoe de ogenschijnlijk gelukkig getrouwde Judith een stuntelige en eenzame hartsvriend wil helpen door hem wat liefde te geven. Maar zonder dat ze het zelf lijken te beseffen mondt dat binnen de kortste keren uit in een vurige relatie. Tegen zoveel overspel blijkt het huwelijk van Judith uiteindelijk niet bestand.

Filmjournalisten vergelijken UN BAISER SVP graag met het werk van Woody Allen. Begrijpelijk, want maker Emmanuel Mouret blijkt net zo’n duizendpoot. Hij kan uit de voeten als regisseur, acteur en scenarioschrijver. Maar waar Allen de laatste jaren de plank geregeld misslaat, weet Mouret met zijn vrolijke film precies de juiste snaar te raken.

Emmanuel Mouret | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: