kies op titel  

 

funny games u.s.


Kent u de overeenkomsten tussen Michael Haneke en Gus van Sant? Beide regisseurs zijn hoogst eigenzinnig en stonden daarom de afgelopen jaren als ‘maestro’ centraal op het Rotterdams Filmfestival. Bovendien hebben ze allebei een bijzondere remake op hun naam: Van Sant verfilmde in 1998 beeldje-voor-beeldje de Hitchcock-klassieker PSYCHO, terwijl Haneke dit jaar zijn eigen FUNNY GAMES uit 1997 opnieuw verfilmde.

Die Duitstalige film (met in de hoofdrol Ulrich Mühe uit DAS LEBEN DER ANDEREN) was destijds een succes in de Europese filmhuizen, maar drong nauwelijks door tot de Amerikaanse markt. Het publiek ziet daar immers op tegen niet-Engelstalige films. Vandaar dat Haneke een nieuwe versie maakte. Niet alleen met de veelzeggende toevoeging ‘U.S.’ in de titel, maar ook met beroemde acteurs als Naomi Watts (MULHOLLAND DRIVE), Tim Roth (RESERVOIR DOGS) en Michael Pitt (LAST DAYS, THE DREAMERS). Verder liet de regisseur vrijwel alles bij hetzelfde; zelfs de camera-standpunten zijn bijna identiek aan het orgineel.
Dus ook nu zien we weer hoe een gelukkig gezin in hun eigen vakantiehuis wordt overvallen door twee ogenschijnlijk keurige jongens met witte kleren en dito handschoentjes. Ze bellen aan om een ei te lenen, maar eenmaal binnen verandert hun houding. Met bruut geweld – dat grotendeels buiten beeld blijft – terroriseren ze het gezin. Het waarom daarvan wordt niet verklaard, het gaat hier om zuiver zinloos geweld.

Hoewel sommige critici anders beweren, levert dat bepaald geen zinloze film op. Haneke speelt net als in zijn bejubelde CACHÉ een slim spel met zijn publiek, dat hij telkens weer aan het denken wil zetten. ‘Veel meer dan een film tegen filmgeweld is FUNNY GAMES een studie over filmgeweld geworden: een glasheldere uitgeklede horrorfilm die de regels van het spel – het masochisme van de kijker, het sadisme van de regisseur – onderzoekt’, constateerde dagblad Trouw treffend.

Michael Haneke | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: