kies op titel  

 

estômago


Op het eerste gezicht lijken eetfilms een wat afgekloven genre, maar de Braziliaanse regisseur Marcos Jorge weet er met ESTÔMAGO (‘maag’) een geheel nieuwe draai aan te geven. Het publiek smult ervan: in Brazilië is Jorge’s drama een grote hit en tijdens het IFFR van 2008 eindigde de zwarte tragikomedie op de tweede plek van de publiekspoll. ‘Smakelijke culinaire pornografie’, zo zette NRC Handelsblad dan ook boven de recensie.

In ESTÔMAGO worden twee verhalen door elkaar verteld. In het ene verhaal zien we de gelukszoeker Raimundo Nonato die van het platteland naar de grote stad komt. Hij belandt als keukenhulp in een shabby eettentje, waar hij al gauw blijkt uit te blinken als kok. Dankzij zijn specialiteit – in deeg gefrituurde snacks – groeit de klandizie enorm. Het duurt dan ook niet lang of Raimundo maakt de overstap naar een chique Italiaans restaurant, waar hij chef-kok wordt. En dankzij zijn kookkunsten krijgt hij een soort relatie met één van zijn klanten, de volslanke prostituee Iria (Fabiula Nascimento).

Dit verhaal wordt doorsneden met een heel andere verhaallijn, waarin Raimundo in een overvolle gevangenis zit. Ook daar maakt hij echter carrière: dankzij zijn kooktalent groeit hij van onderknuppel uit tot de favoriet van de grootste gangster in zijn cellenblok. Langzaam maar zeker worden beide verhaallijnen in ESTÔMAGO aan elkaar geknoopt. Dan blijkt een oud gezegde weer eens heel waar: liefde gaat door de maag. Ook dat klinkt misschien afgekloven, maar zoniet in het universum van Marcos Jorge.

Marcos Jorge | 2007 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: