» print

arthur’s filmblik | printversie | monsterís ball

MONSTERíS BALLTijdens de Oscaruitreiking van 2001 baarde MONSTERíS BALL veel opzien omdat Halle Berry er als eerste zwarte actrice de Oscar won voor de beste vrouwelijke hoofdrol. Een terechte bekroning, zo zal iedereen constateren die de film ziet.

Berry speelt in MONSTERíS BALL de alleenstaande moeder Leticia Musgrove, die het hoofd boven water probeert te houden met een baantje in een ranzig cafetaria. Haar zwaarlijvige puberzoon Tyrell is tegendraads, terwijl haar man Lawrence in de gevangenis wacht op zijn doodvonnis. Die executie wordt voltrokken door cipier Hank Grotowski, een prachtige rol van Billy Bob Thornton die ook al schitterde in THE MAN WHO WASNíT THERE. Net als in die film speelt hij een getormenteerde man die zijn gevoelens slecht kan uiten. Hank zit klem tussen zijn dominante vader en zijn volwassen zoon Sonny, die tevens zijn collega is. Als zowel Hank als Leticia hun zoon verliezen groeien ze naar elkaar toe en bloeit er een onmogelijke relatie.

MONSTERíS BALL komt weliswaar uit de koker van Hollywood, maar is gelukkig geen mainstream-film geworden. Het verhaal en de acteurs krijgen alle ruimte, en de chemie tussen Berry en Thornton is perfect.

Marc Foster | 2001

» print