» print

arthur’s filmblik | printversie | la historia oficial

LA HISTORIA OFICIALTijdens de Ďvuile oorlogí die in de jaren zeventig door de militaire junta in ArgentiniŽ werd gevoerd verdwenen naar schatting 30.000 mensen. Deze disaparacidos werden doodgemarteld, doodgeschoten of vanuit helicopters in zee gedumpt. De volle omvang van deze menselijke catastrofe werd pas ťcht duidelijk nadat het regime in 1983 gevallen was.

Eťn van de belangrijkste films die over deze periode werd gemaakt is LA HISTORIA OFICIAL, een familiedrama dat in 1986 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film won. De film van voormalig reclamemaker Luis Puenzo vertelt het verhaal van een docente (Norma Aleandro) die op zoek gaat naar de ware oorsprong van haar vijfjarige geadopteerde dochter. Langzaam maar zeker begint zij te beseffen dat het meisje de dochter is van een zwangere politieke gevangene, die na haar bevalling werd vermoord. Bovendien realiseert zij zich dat haar man als voormalig legerofficier op de hoogte moet zijn geweest van het officiŽle verhaal...

Zelfs met alle kennis die we inmiddels hebben van de vroegere gebeurtenissen in ArgentiniŽ blijft LA HISTORIA OFICIAL een schokkende film, waarover je lang blijft nadenken. De hoofdrol van actrice Norma Aleandro zal zelfs de nuchterste kijker bij de strot grijpen.

Luis Puenzo | 1985

» print