» print

arthur’s filmblik | printversie | the story of the weeping camel

THE STORY OF THE WEEPING CAMELEen feelgood-film over dieren, dan denk je toch meteen aan Disney. Niets is minder waar. THE STORY OF THE WEEPING CAMEL komt uit de stal van de Duitse Hogeschool voor TV en Film in MŁnchen en is een samenwerking van twee jonge regisseurs uit MongoliŽ en ItaliŽ. Zij filmden wekenlang in de onherbergzame Gobi-woestijn het wel en wee van een pasgeboren albino-kameeltje dat door de moeder verstoten wordt. Uiteindelijk weten de kamelenherders dit probleem op een zeer onorthodoxe manier op te lossen.

THE WEEPING CAMEL trok tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2004 volle zalen. Met reden, want het is een grappige, mooi gefilmde ťn kritische documentaire. De film vertelt namelijk veel meer dan alleen het hartverscheurende verhaal van het witte kameeltje. We leren de gebruiken en leefwijzen van de nomaden in MongoliŽ kennen en zien hoe zelfs in het stuifzand van de Gobi-woestijn de vooruitgang niet te stoppen lijkt. Ook daar rukken de autoís, motoren, telefoonpalen en TV-schotels op.

Het is bijna niet te geloven dat THE WEEPING CAMEL oorspronkelijk slechts bedoeld was als eindexamenfilm. Het verhaal is ook bijna te mooi om waar te zijn. Regisseurs Byambasuren Davaa en Luigi Falorni hebben inmiddels verklaard dat ze de waarheid hier en daar een handje hebben geholpen. Hun documentaire bevat dus enige fictie, maar dat doet niets af aan de impact: na anderhalf uur huil en lach je zelf mee met de kamelen.

Byambasuren Davaa, Luigi Falorni | 2003

» print