» print

arthur’s filmblik | printversie | united 93

UNITED 93



Kun je een spannende film maken als álle kijkers de afloop van het verhaal al kennen? Jazeker. Dat bewijst regisseur Paul Greengrass met UNITED 93, een docudrama over één van de vier vliegtuigen die op 11 september 2001 gekaapt werden boven de VS. Het toestel – dat het Capitool in Washington als doel had – stortte uiteindelijk neer in Pennsylvania nadat passagiers geprobeerd hadden de kapers te overmeesteren.

De ware toedracht ging met alle slachtoffers mee het graf in. Maar via interviews met nabestaanden en transcripten van telefoongesprekken wist Greengrass de noodlottige gebeurtenissen nauwgezet te reconstrueren. Volgens The Guardian leverde dat zelfs de beste film van dit jaar op: ‘I needed to lie down in a darkened room afterwards. So will you’, waarschuwde de recensent van de Britse krant.

Bepaald niet overdreven, want UNITED 93 is een echte nagelbijter die zo mogelijk nóg beklemmender is dan Greengrass’ vorige film BLOODY SUNDAY. En dat terwijl de film haast terloops begint, met incheckende passagiers die een vlucht als alle andere tegemoet denken te gaan. Doordat wij hun lot kennen werken die scènes als schuurpapier. Dat effect wordt alleen maar sterker in het vliegtuig zelf, waar de kaping claustrofobisch in beeld gebracht wordt door cameraman Barry Ackroyd.

Ultieme vondst van Greengrass is om deze scènes af te wisselen met de gebeurtenissen bij de Amerikaanse luchtverkeersleiders en het leger. Het is ontluisterend om te zien hoe ook zij volledig verrast worden door de kapingen en hoe zij voortdurend achter de feiten aanhollen. Over hun schouders heen zien we hoe één van vliegtuigen zich in de Twin Towers boort – al talloze malen vertoond natuurlijk, maar mede doordat enkele echte verkeersleiders zichzelf ‘spelen’ had dat zelden zoveel impact als in UNITED 93.

Paul Greengrass | 2006

» print