» print

arthur’s filmblik | printversie | immer nie am meer

IMMER NIE AM MEERSmaken verschillen natuurlijk, maar elk jaar blijft het weer een raadsel hoe sommige films door de ballotage van de IFFR-programmeurs zijn geslipt. Neem nu de Oostenrijkse film IMMER NIE AM MEER, die te boek staat als komedie. Verzeihung bitte, een komedie? Deze film vol poep-, pies- en andere foute grappen is buitengewoon onleuk, vulgair en grof.

Terwijl het uitgangspunt heel aardig lijkt: drie mannen vliegen uit de bocht met hun oude Mercedes en raken op een boshelling bekneld in hun auto. De deuren zijn geblokkeerd, het schuifdak is stuk en de ruiten inslaan is geen optie: de via ebay gekochte auto is de gepantserde wagen van wijlen president Kurt Waldheim. Daardoor moet het trio in de steeds benauwdere ruimte lief en leed met elkaar delen.

‘De drie mannen zitten als ratten in de val’, zo schrijft de IFFR-catalogus veelbetekenend over IMMER NIE AM MEER. Dat is eventjes leuk, maar het gaat mis als de mannen worden gevonden door een verknipte jongen. Hij ziet het opgesloten trio als één groot rattenexperiment, waarna de te lang uitgesponnen film ook zelf jammerlijk uit de bocht vliegt.

Antonin Svoboda | 2007

» print