» print

arthur’s filmblik | printversie | eldorado

ELDORADOMet ELDORADO maakt de Waalse regisseur/acteur Bouli Lanners furore in filmland. Zijn zwarte roadmovie is grappig en ironisch tegelijk. Dat begint al met de titel: wie vernoemt een film over WalloniŽ in vredesnaam naar het Beloofde Land? Zo florissant staat het zuiden van BelgiŽ er immers niet voor.

Dat zien we ook in ELDORADO, waar de dikke autohandelaar Yvan (gespeeld door Lanners zelf) in the middle of nowhere van het Waalse platteland een garage runt voor tweedehands autoís. Op een avond betrapt hij een inbreker in zijn huis, de schlemielige junk Elie (Fabrice Adde). Uit compassie belt Yvan niet de politie, maar biedt hij de jongen een lift aan naar zijn ouderlijk huis Ė in de hoop dat de twintiger daar weer op het rechte spoor zal belanden. Een groot deel van de film gaat op aan hun autorit dwars door BelgiŽ in Yvanís Amerikaanse sloep. Daarbij komen ze de wonderlijkste zaken tegen: een kamperende nudist die Alain Delon heet, een freak die auto's verzamelt met deuken van dodelijke aanrijdingen, en als toetje een hond die uit de lucht komt vallen.

Het zal duidelijk zijn: het verhaal en de humor van ELDORADO zijn behoorlijk absurd. Bij vlagen lijkt de film wel wat op AALTRA, de Waalse roadmovie voor rolstoelers. Daarin speelde Lanners trouwens eveneens mee. Ook is hij te zien in de opvolger LOUISE-MICHEL, een minstens zo zwarte komedie die net als ELDORADO in premiŤre ging tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2009.

Bouli Lanners | 2008

» print