» print

arthur’s filmblik | printversie | the luzhin defence

THE LUZHIN DEFENCEJe hoeft geen kenner te zijn om te weten dat schaken vele metaforen bevat voor zaken in het dagelijkse leven. En je hoeft gelukkig ook geen kenner te zijn om vat te krijgen op THE LUZHIN DEFENCE, een schaakfilm van de Nederlandse regisseur Marleen Gorris. Na haar Oscar voor ANTONIA gingen in de filmwereld vele deuren voor haar open, waardoor ze bij THE LUZHIN DEFENCE kon werken met een groot budget. Dat vertaalde zich in een rijk aangeklede kostuumfilm met grote sterren als John Turturro en Emily Watson.

Turturro speelt de wereldvreemde schaakgrootmeester Alexander Luzhin, die eind jaren twintig in ItaliŽ arriveert voor het WK schaken. Hij ontmoet er de Russische Natalia (Watson), die verliefd op hem wordt. Maar dan beginnen de problemen. In de eerste plaats omdat de aristocratische Natalia door haar familie is voorbestemd om met een Franse graaf te trouwen, in de tweede plaats omdat de zonderlinge Luzhin nooit geleerd heeft om met zijn emoties om te gaan. Schaakmat, of toch niet?

THE LUZHIN DEFENCE is gebaseerd op een roman van Vladimir Nabokov, van wie onder andere het geruchtmakende LOLITA tweemaal werd verfilmd.

Marleen Gorris | 2000

» print