» print

arthur’s filmblik | printversie | c’est quoi la vie?

C’EST QUOI LA VIE?Wat is het leven? Die vraag stellen is makkelijker dan hem te beantwoorden, zo blijkt uit C’EST QUOI LA VIE? van de Franse regisseur François Dupeyron. Een echt antwoord krijgen we dan ook niet in dit plattelandsdrama, waarin boerenzoon Nicolas droomt van een spannender bestaan dan dat op de familieboerderij. Zijn leven neemt een belangrijke wending na een aantal dramatische gebeurtenissen op het noodlijdende boerenbedrijf van zijn vader en na een ontmoeting met de jonge zangeres Maria, die het platteland juist opzoekt om tot zichzelf te komen.

C’EST QUOI LA VIE? sluit aan bij de recente golf van films over het Franse platteland, waaronder Y AURA T’IL DE LA NEIGE A NOËL?, LA VIE DE JESUS en L’HUMANITÉ. Vergeleken met die nogal zwaarmoedige films heeft Dupeyrons productie echter een veel optimistischere toon.

Behalve voor de acteurs (de jonge Eric Caravaca won voor zijn hoofdrol een César, zeg maar de Franse Oscar) is er in C’EST QUOI LA VIE? een glansrol weggelegd voor het landschap: de Franse Cevennen zullen zelden zo mooi in beeld zijn gebracht.

 | 1999

» print