a hole in my heart


‘Is Lukas Moodysson gek geworden?’, zo vroeg de VPRO-Gids zich af in een voorbeschouwing op het IFFR2005. Afgaande op interviews die de Zweedse regisseur gaf tijdens het festival zou je denken van wel. Hij gedroeg zich daarin nogal vreemd en haalde bijvoorbeeld al zijn vorige producties onderuit. Terwijl dat toch geweldige films zijn: denk aan het luchtige FUCKING ÅMAL en TOGETHER, of aan het heftige LILJA 4-EVER.

Afgaande op Moodysson’s nieuwe film A HOLE IN MY HEART zijn er echter twee antwoorden mogelijk op de VPRO-vraag:
1. Ja, hij is inderdaad gek. Anders zou hij geen film gemaakt hebben over drie verknipte mensen (twee mannen en een vrouw) die in een rijtjeshuis een pornofilm maken met zichzelf in de hoofdrol. Moodysson maakt ons deelgenoot van ronduit schokkende scènes, waarbij Pier Paolo Passolini’s SALO wordt gedegradeerd tot kinderspel.
2. Nee, Moodysson is helemaal niet gek. Hij weet verdomd goed waar hij mee bezig is en deelt bewust een dreun uit aan de kijker met zijn opnamen van seks, geweld en bloedige operaties. Bij vlagen haalt de film zelfs het niveau van LILJA 4-EVER. A HOLE IN MY HEART zal niet de beste film van 2005 worden, maar waarschijnlijk wel de meest verontrustende.

Lukas Moodysson | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: