kies op titel  

 

delta


De Oost-Europese cinema zit de laatste jaren flink in de lift. Niet alleen dankzij de Roemeense oscarwinnaar 4 MAANDEN, 3 WEKEN EN 2 DAGEN van Cristian Mungiu, want de oogst aan jonge bijzondere regisseurs is veel groter. PICNIC bijvoorbeeld van Mungiu's landgenoot Adrian Sitaru – eind 2008 één van de bewierookte films op het festival van Venetië. En niet te vergeten DELTA van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó. Het prachtige affiche van zijn film sierde in 2008 de cover van de officiële Cannes-filmgids.

Die eer was niet voor niets, want DELTA is even mooi als intrigerend. De film gaat over een zwijgzame man van dertig die na een lange afwezigheid weer terugkeert naar zijn geboortestreek. Hij wil er niet in zijn ouderlijk huis wonen, maar kiest voor een lastigere weg. In de afgelegen rivierdelta ver buiten het dorp begint hij aan de bouw van een houten waterwoning met een gigantische aanlegsteiger. Daarbij krijgt hij hulp van zijn jongere halfzus, die al snel bij hem intrekt. Helaas voor hen stuit dat de behoudende dorpsbewoners tegen de borst. Zij verdenken de twee van een incestueuze relatie en komen uiteindelijk verhaal halen. Vervolgens escaleert de zaak volledig.

DELTA is een noodlotsdrama dat bij vlagen doet denken aan het werk van de Russische grootmeester Andrei Tarkovsky. Dat betekent betoverende shots, een bedachtzaam tempo en een verhaal dat tot nadenken stemt. Kortom: pure cinema.

Kornél Mundruczó | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: