kies op titel  

 

the discovery of heaven


THE DISCOVERY OF HEAVEN is na LEFT LUGGAGE de tweede film die Jeroen Krabbé regisseerde. De film is gebaseerd op het gelijknamige - onverfilmbaar geachte - boek van Harry Mulisch. Scenarioschrijver Edwin de Vries schrapte een hoop uit diens vuistdikke epos, maar desondanks bleef er een filmverhaal van dik twee uur over.

Centraal daarin staat de levensloop van politicus Onno Quist (Stephen Fry) en zijn boezemvriend Max Delius (Greg Wise). Max is wetenschapper en voedt Onno's zoon Quinten (Neil Newbon) op, die door engelen in de hemel is uitverkoren om de stenen tafelen van Mozes terug te brengen naar God. In twee zinnen klinkt dit plot misschien wat plat, maar dat is THE DISCOVERY OF HEAVEN geenszins. Het is juist een zeer ideeënrijke film.

Vooral Stephen Fry speelt zijn hoofdrol subliem en domineert elke scène waarin hij speelt - een waar genot om naar te kijken. In de bijrollen komt een stoet bekende Nederlandse acteurs voorbij, waaronder Ellen Vogel, Monique van der Ven, Petra Laseur en Jeroen Krabbé zelf. Zijn rol als aartsengel Gabriël is bepaald geen onverdeeld succes, maar afgezien daarvan verdient hij als regisseur een pluim voor deze productie met internationale allure.

Jeroen Krabbé | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: