kies op titel  

 

ramses


Na de succesvolle biopics over André Hazes en Benny Jolink is Ramses Shaffy de derde Nederlandse zanger in drie jaar tijd aan wie een documentaire wordt gewijd. En zeker niet de minste. Want RAMSES, gemaakt door Shaffy’s vroegere overbuurjongen Pieter Fleury, is een intiem, innemend en bij vlagen erg grappig portret van een kleurrijk zanger.
Fleury hanteert in zijn film een beproefd recept: gesprekken met intimi en Shaffy zelf worden afgewisseld met (concert)beelden uit de oude doos. Daarbij speelt de regisseur handig het contrast uit tussen de jonge wildebras die Shaffy in de jaren zestig was en de wat vergeetachtige bejaarde man die anno 2002 in een verzorgingstehuis woont. Overigens zonder zijn hoofdpersoon belachelijk te maken, want vergeleken met de docu’s over Hazes en Jolink komt Shaffy er een stuk beter van af. Soms oogt hij weliswaar als een zielige oude man, maar op andere momenten komt hij verrassend scherp uit de hoek.
Tijdens het Nederlands Film Festival van 2002 kreeg RAMSES dan ook terecht een Gouden Kalf voor de beste lange documentaire en ontving Shaffy een koninklijke onderscheiding voor zijn carrière.

Pieter Fleury | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: