kies op titel  

 

the quiet american


Lang zag het ernaar uit dat THE QUIET AMERICAN nooit ergens vertoond zou worden. De film zou in september 2001 in première gaan, maar na de aanslagen in New York en Washington durfde de Amerikaanse distributeur dat niet aan vanwege de anti-patriottische teneur. Pas door veel lobbyen van hoofdrolspeler Michael Caine werd de film uiteindelijk toch van de plank gehaald.

Gelukkig maar, want Caine zet in THE QUIET AMERICAN één van zijn beste rollen neer en werd in 2003 dan ook genomineerd voor een Oscar. Hij speelt de uitgebluste Britse verslaggever Fowles, die zijn nadagen slijt in het Vietnam van de jaren vijftig. Daar ontspint zich een driehoeksverhouding tussen Fowles, diens vriendin Phuong en de jonge Amerikaan Pyles (Brendan Fraser). Dit psychologische drama wordt bijzonder mooi opgebouwd. Het venijn zit echter in de staart, als Pyles’ missie in Vietnam politieke bijbedoelingen blijkt te hebben.

THE QUIET AMERICAN is een verfilming van Graham Greene’s gelijknamige roman uit 1955, waarin de schrijver de latere Amerikaanse inmenging in Vietnam – en elders – min of meer voorspelt. Regisseur Phillip Noyce (DEAD CALM, RABBIT PROOF FENCE) maakte er een sterk politiek pamflet van, dat Greene’s kritische boek veel meer recht doet dan een eerdere laffe verfilming uit de jaren vijftig.

Phillip Noyce | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: