kies op titel  

 

heaven


Na zijn veelbekroonde DEKALOOG-reeks en TROIS COULEURS-trilogie wilde de Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski een nieuw drieluik maken: HEAVEN, HELL en PURGATORY. Zover is het helaas nooit gekomen, want Kieslowski overleed in 1996 – vlak nadat hij het verhaal voor HEAVEN had afgerond. Het scenario is uiteindelijk verfilmd door Tom Tykwer (LOLA RENNT, DER KRIEGER UND DIE KAISERIN) en dat heeft een fascinerende film opgeleverd.

In HEAVEN speelt Cate Blanchett een onderwijzeres die een bomaanslag pleegt op een Italiaanse drugsbaron die haar leerlingen verslaafd heeft gemaakt. Ze geeft zichzelf aan bij de politie, maar komt er tijdens het verhoor achter dat haar plan is mislukt: in plaats van de drugsdealer zijn vier onschuldige mensen omgekomen. Met hulp van een agent ontsnapt zij om alsnog wraak te nemen en daarna zélf boete te doen.

Kieslowski kan gerust zijn boven, want zijn geest waart door de hele film. Tegelijk zette ook Tykwer onbetwist zijn handtekening onder HEAVEN. De film biedt dan ook het beste van drie werelden: het doordachte verhaal van de Poolse meester, het filmtalent van het Duitse Wunderkind en als bonus een verbijsterende hoofdrol van de Australische Blanchett. Zij bewijst in HEAVEN opnieuw één van ’s werelds beste actrices te zijn.

Tom Tykwer | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: