kies op titel  

 

the return


Het zal je toch gebeuren: je debuutfilm wordt in Venetië bekroond met de Gouden Leeuw plus vier andere hoofdprijzen en filmcritici bestempelen je tot de nieuwe Andrei Tarkovski. Dat overkwam vorig jaar de jonge Russische regisseur Andrei (!) Zvyagintsev met zijn film THE RETURN – een meesterwerk in de dop.

THE RETURN gaat over de 12-jarige Ivan en de 14-jarige Andrej, twee broers die op een dag plotsklaps geconfronteerd worden met hun vader. Na een jarenlange afwezigheid duikt de man ineens weer op. Waarom? Waarvoor? En waar vandaan? Dat blijft onduidelijk. De stuurse en zwijgzame man neemt zijn zoons mee op reis en geeft hen gedurende deze trip allerlei opdrachten waarmee ze hun mannelijkheid lijken te moeten bewijzen.

Regisseur Zvyagintsev laat daarbij veel over aan de interpretatie van de kijker, die wordt gevoed met een reeks metaforen en beelden uit het christendom, de Griekse mythologie, de klassieke schilderkunst en noem maar op. Misschien niet de makkelijkste kost, maar net als bij Tarkovski word je wel beloond – al was het maar door de meeslepend geschoten beelden. ‘THE RETURN is een ruige, cryptische kruising tussen coming of age en horror, die in tweede instantie alleen maar rijker wordt. De fotografie is oogstrelend, de soundtrack hypnotiserend, de hoofdrolspelers indrukwekkend’, schreef de Volkskrant lovend.

Andrei Zvyagintsev | 2003 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: