kies op titel  

 

requiem for a dream


‘Een afdaling naar de onderste regionen van de hel’, zo noemt regisseur Darren Aronofsky zijn REQUIEM FOR A DREAM – een apocalyptische film over drugsverslaving. Geen nieuw thema in filmland, maar niet eerder werden de desastreuze gevolgen van drugsmisbruik zó realistisch weergegeven in een film. Door het gebruik van extreme close-ups, supersnel gemonteerde scènes, splitscreen en versnelde en vertraagde beelden zuigt Aronofsky je als kijker de belevingswereld van verslaafden binnen.

REQUIEM FOR A DREAM vertelt het verhaal van junkie Harry (Jared Leto), zijn vriendin Marion (Jennifer Connely) en zijn vriend Tyrone die aan heroïne verslaafd zijn en aan geld komen door te stelen, te dealen en zich te prostitueren. Harry’s moeder Sara (Ellen Burstyn) is op haar beurt verslaafd aan TV-kijken, roken en amfetamines. Allevier wisselen ze hoge toppen af met diepe dalen, maar ze zitten onontkoombaar in een neerwaartse spiraal die hun leven tot een nachtmerrie maakt.

Net als in zijn no-budget debuutfilm PI toont Aronofsky zich opnieuw niet het vrolijkste jongetje van de klas: REQUIEM FOR A DREAM is één van de zwartste en deprimerendste films sinds tijden. Tegelijkertijd is het visueel één van de spectaculairste films van de afgelopen jaren, met briljant spel van vooral Connely en de in 2001 voor een Oscar genomineerde Burstyn.

Darren Aronofsky | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: