kies op titel  

 

l’emploi du temps


‘Pseudologica fantastica’, zo luidt de medische term voor mensen die dwangmatig liegen. Hun bestaan hangt vaak van leugens aan elkaar – in het ergste geval creëren ze zelfs hun eigen fantasieleven zonder dat de directe omgeving het in de gaten heeft.
Dat is ook het geval met Vincent (Aurélien Recoing), de hoofdpersoon van de Franse film L’EMPLOI DU TEMPS. Hij is ontslagen als bedrijfsconsultant, maar dat durft hij niet te vertellen aan zijn vrouw, familie of vrienden. Aan de buitenkant lijkt er ook niets vreemds aan hem: een beschaafde kantoorman, die strak in het pak door het leven gaat. Alleen betreft het een verzonnen leven, want Vincent brengt in feite de hele dag door met nietsdoen. Het gaat van kwaad tot erger als hij zijn vrouw voorliegt dat hij een goede baan heeft gekregen in Génève, waardoor hij langer van huis zal zijn. Totdat de bom barst.
Regisseur Laurent Cantet maakte met L’EMPLOI DU TEMPS een schrijnend mooie film, die zijn sterke debuut RESSOURCES HUMAINES nog overtreft. Geen wonder dus dat L’EMPLOI DU TEMPS in 2001 een prijs won op het Filmfestival van Venetië en één van de publieksfavorieten was tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2002.

Laurent Cantet | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: