kies op titel  

 

disgrace


Op de kop af tien jaar geleden publiceerde de Zuid-Afrikaanse schrijver en nobelprijswinnaar J.M. Coetzee zijn geruchtmakende bestseller Disgrace – in Nederland vertaald als In ongenade. Nu is er de verfilming van de Australische regisseur Steve Jacobs, die heel dicht bij het boek bleef. Het resultaat? ‘Een prachtig gebalanceerde en bewonderenswaardige literaire film. Liefhebbers van Coetzee kunnen gelukkig zijn’, aldus de Filmkrant.

DISGRACE speelt enkele jaren na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika. Een verwarrende en onrustige periode, waarin zowel blanken als zwarten geconfronteerd worden met de nieuwe maatschappelijke verhoudingen. Dat geldt al helemaal voor David Lurie (John Malkovich), een blanke literatuurprof met racistische trekjes. De slimme maar ronduit vervelende man valt ook nog eens op zijn jonge studentes. Maar na een uit de hand gelopen affaire moet hij bakzeil halen en ontslag nemen van de universiteit. Lurie trekt in bij zijn lesbo-dochter Lucy (Jessica Haines), die op het platteland woont naast een zwarte buurman. Dit leidt tot raciale spanningen bij Lurie. De situatie escaleert wanneer hij met zijn dochter wordt overvallen door drie donkere jongens. Zij verkrachten Lucy, maar tot verbijstering en woede van Lurie doet zij daarvan geen aangifte. De nasleep van dit drama leidt bovendien tot nog grotere dilemma’s.

DISGRACE overtuigt op alle fronten: als boekverfilming, als portret van Zuid-Afrika én als acteursfilm. Vooral Malkovich excelleert en zet met zijn wat geniepige oogopslag het onaangename hoofdpersonage meer dan geloofwaardig neer.

Steve Jacobs | 2008 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: