kies op titel  

 

death and the maiden


DEATH AND THE MAIDEN is de verfilming van een gelijknamig toneelstuk van de uit Chili verbannen schrijver Ariël Dorfman. Vrijwel de hele film speelt zich af op één plek: een afgelegen huis ergens in Zuid-Amerika. Op een avond komt de bewoner, mensenrechtenadvocaat Gerardo Escobar, thuis met een man die hem een lift heeft gegeven. Escobars vrouw Paulina herkent in de stem van deze dokter Miranda de stem van de man die haar vroeger vele malen heeft gemarteld en verkracht. Zij neemt daarom wraak, maar is hij wel écht haar folteraar? Regisseur Roman Polanski laat de kijker daarover tot het laatste moment in onzekerheid.

De titel van de film verwijst naar Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’, een stuk dat Paulina' s folteraar voortdurend draaide tijdens zijn wreedheden. Wie de film heeft gezien, zal die muziek waarschijnlijk niet meer kunnen horen zonder te denken aan de hoofdrollen van Sigourney Weaver (Paulina) en Ben Kingsley (dokter Miranda).

Met DEATH AND THE MAIDEN maakte Polanski (maker van klassiekers als ROSEMARY'S BABY en CHINATOWN) midden jaren negentig zijn comeback na een wat zwakkere periode.

Roman Polanski | 1994 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: