kies op titel  

 

qui vive


QUI VIVE van regisseur Frans Weisz is een bewerking van REIGDRAAD, een toneelstuk van Judith Herzberg. De film is een vervolg op het bejubelde LEEDVERMAAK uit 1989, die eveneens door Weisz werd geregisseerd. LEEDVERMAAK ging over het wel en wee van een Joodse familie en hun aanhang, zo’n kwart eeuw na de oorlog. Voor QUI VIVE bracht de regisseur dezelfde (!) groep acteurs bijeen en laat hij zien hoe het de familieleden verder is vergaan.

QUI VIVE speelt in 1980, als de familie samenkomt vanwege de dood van de moeder. Bij veel familieleden drukken de oorlog en de holocaust nog steeds een zwaar stempel op hun leven. Regisseur Weisz haalt daarbij het beste boven uit zijn acteurs (waaronder Perre Bokma, Rijk de Gooyer en vele anderen).

QUI VIVE valt het beste te genieten wanneer LEEDVERMAAK nog vers in het geheugen zit. Maar ook zonder die (voor)kennis blijft de film goed overeind: Weisz maakte een bij vlagen aangrijpende film over de verwerking van oorlogstrauma’s en toont expliciet dat die trauma’s van generatie op generatie overgedragen worden. Geen vrolijke boodschap, maar wel een belangrijke.

Frans Weisz | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: