kies op titel  

 

yi yi


YI YI is een prachtig portret van het moderne leven in Taipei, de hoofdstad van het sterk verwesterde Taiwan. Regisseur Edward Yang trekt er bijna drie uur (!) voor uit om ons het wel en wee te laten zien van drie generaties van de familie Jian, een rijke en ogenschijnlijk succesvolle familie die in een luxueuze wolkenkrabber woont.
Yang condenseert in zijn verhaal zo’n beetje alle gebeurtennissen die tussen wieg en graf gebeuren in de familie Jian en bij hun buren, vrienden en bekenden. Vele personages en verhaallijnen passeren de revue en de film meandert daarbij tussen sociaal drama en slapstick. De belangrijkste rol in YI YI speelt hoofdpersoon NJ, die hard wordt geconfronteerd met de keuzes die hij in zijn leven en relaties heeft gemaakt. Een andere hoofdrol is weggelegd voor zijn achtjarige zoontje Yang Yang, die foto’s maakt van de achterkant van hoofden omdat mensen daar zelf geen zicht op hebben. Verder maken we kennis met diens idiote oom A-Di, de clown van de familie die voor de vrolijke noten in de film zorgt.
Drie uur is een lange zit, maar YI YI verveelt geen moment. Zeer terecht heeft de film inmiddels de nodige prestigieuze prijzen gewonnen. Zo riep de Amerikaanse National Society of Film Critics YI YI uit tot beste film van 2000 en in Cannes kreeg Edward Yang de prijs voor de beste regisseur.

Edward Yang | 2000 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: