kies op titel  

 

the others


Met de Duitser Tom Tykwer hoort de Spaanse regisseur Alejandro Amenábar zonder twijfel tot de grootste wonderkinderen van de Europese cinema. Amenábar verwierf de afgelopen jaren faam met TESIS en vooral met ABRE LOS OJOS, waarvan in 2002 een mislukte Amerikaanse remake in de bioscopen kwam. Zijn derde productie is de ijzingwekkende spookfilm THE OTHERS. Amenábar gebruikte er geld en acteurs uit Hollywood voor, maar nam de film op in een landhuis vlakbij het Spaanse San Sebastian.

Met dat gigantische landhuis is iets niet pluis, zoveel is vanaf het begin wel duidelijk. Het wordt bewoond door de jonge weduwe Grace (een sterke rol van Nicole Kidman) en haar twee kinderen die aan lichtallergie lijden. De gordijnen moeten daarom overdag gesloten blijven en ’s avonds mogen er alleen maar kaarsen branden. U begrijpt het al: alle ingrediënten voor een spookverhaal. En spoken doet het in THE OTHERS: de kinderen zien en horen geesten, en ook de twee oude bedienden en hun doofstomme dochter gaan zich steeds vreemder gedragen.

THE OTHERS is een film met een geheim – teveel vertellen zou de pret dan ook bederven. En hoewel Amenábar af en toe wat zwaar leunt op bekende films als THE SIXTH SENSE, heeft hij een bijna perfecte film afgeleverd die bijzonder spannend blijft zonder dat er één druppel bloed vloeit. De suspense zit vooral tussen de oren.

Alejandro Amenábar | 2001 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: