kies op titel  

 

before sunset


In 1995 maakte regisseur Richard Linklater BEFORE SUNRISE, een film die hier helaas veroordeeld werd tot een anoniem bestaan in de videotheken. In die film beleven de twintigers Céline (Julie Delpie) en Jesse (Ethan Hawke) als backpackers een bijzonder romantische nacht in Wenen. De dag na hun ontmoeting moet Jesse echter terug naar Amerika en Céline terug naar Frankrijk. Zij beloven elkaar opnieuw te ontmoeten, maar dat zou er nooit van komen.

Maar ziedaar BEFORE SUNSET, waarin dezelfde acteurs bijna tien jaar later dezelfde personages spelen. Het is weliswaar een vervolg, maar de film staat op zichzelf. Jesse is inmiddels getrouwd en heeft een boek geschreven over zijn kortstondige romance met Céline. Als hij dit boek in Parijs komt promoten ontmoet hij haar opnieuw – slechts anderhalf uur voor zijn vliegtuig naar de VS vertrekt. Opnieuw slaat de vonk tussen beiden over en in realtime zien we Jesse en Céline praten over hun leven, zien we ze wandelen door Parijs, en nog meer praten, lachen en herinneringen ophalen.

Het knappe van BEFORE SUNSET is dat Linklater zijn twee hoofdpersonen met de camera zeer dicht op de huid zit en ze tegelijkertijd alle ruimte laat. Dat recept paste hij ook al toe in BEFORE SUNRISE en zijn festivalhit TAPE, maar weet hij hier te perfectioneren. Het resulteert in lange onafgebroken scènes, die zo naturel gespeeld zijn dat je haast vergeet dat er geacteerd wordt door Delpie en Hawke. Hun prachtige spel maakt BEFORE SUNSET misschien wel de meest romantische film van 2004.

Richard Linklater | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews




Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: