kies op titel  

 

blue velvet


Voor sommige films lijkt een introductie haast overbodig. BLUE VELVET bijvoorbeeld, de cultklassieker uit de jaren tachtig die de definitieve doorbraak betekende van regisseur David Lynch. Het is zo’n film waarvan de beelden en het verhaal zich bij iedere kijker in het netvlies branden. Wij zijn daarom verheugd dat we deze film eindelijk weer eens op het grote doek kunnen vertonen.

BLUE VELVET speelt in het plaatsje Lumberton, waar alles in technicolor-kleuren gehuld is en iedereen vrolijk door het leven gaat. Maar onder het oppervlak spelen duistere zaken: de gestoorde crimineel Frank (een briljante Dennis Hopper) chanteert en misbruikt nachtclubzangeres Dorothy (Isabella Rosselini). Dit wordt ontdekt door de jonge Jeffrey (Kyle MacLachlan, met wie Lynch later TWIN PEAKS zou maken), die samen met de dochter van de lokale politieagent op onderzoek uitgaat. Daardoor gaat de deksel van de beerput.

BLUE VELVET toont ons Lynch in optima forma. In vroegere films (ERASERHEAD) en latere films (LOST HIGHWAY, MULHOLLAND DRIVE) verloor de grillige regisseur geregeld de controle over zijn eigen verhalen, waardoor je er als kijker geen touw meer aan vast kon knopen. In BLUE VELVET valt dat gelukkig mee. Wel moet je er een sterke maag voor hebben, want de film bevat enkele zeer schokkende scènes.

David Lynch | 1986 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: