kies op titel  

 

brothers


Tijdens het Rotterdams Filmfestival van 2005 stond de Deense film BROTHERS ruim een week lang bovenaan in de publiekspoll, om op de laatste dag nog gepasseerd te worden door TURTLES CAN FLY. De twee films doen qua kracht nauwelijks voor elkaar onder. Daarmee bewijst regisseur Susanne Bier zich na haar Dogma-film OPEN HEARTS (2002) eens te meer als een groot filmtalent.

BROTHERS gaat over de leger-majoor Michael (Ulrich Thomsen uit FESTEN), die tijdens een VN-missie in Afghanistan lange tijd wordt vastgehouden door de Taliban. Dankzij een gruweldaad weet hij zijn leven te redden. De tol daarvoor is echter hoog: de doodgewaande Michael komt ernstig getraumatiseerd terug in Denemarken en kan zelfs zijn vrouw Sarah (Connie Nielsen) niet vertellen wat er is gebeurd. Hun relatie verslechtert zienderogen, ook al omdat Michael haar verdenkt van overspel met zijn jongere broer. ‘Ik wou dat je dood was gebleven’, roept zijn oudste dochter zelfs vertwijfeld. Net als in FESTEN zien we de spanning groeien – tot uiteindelijk de bom barst.

Geloof het of niet, maar werkelijk alles aan BROTHERS is buitengewoon goed. Het acteerwerk (let vooral ook op de twee dochtertjes!), de Dogma-achtige camera die de spelers dicht op de huid zit, en niet te vergeten de soundtrack met onheilspellende gitaarmuziek. De opgetogen recensent van de Filmkrant verwoordde het mooi: ‘Susanne Bier gaat van groot naar klein, en terug, en presenteert met BROTHERS een klassiek treurspel waarin de lach ook stilletjes mag ronddansen.’

Susanne Bier | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: