kies op titel  

 

leef!


Het kan niemand ontgaan zijn: één dag voor het Nederlands Filmfestival geopend zou worden met zijn film LEEF! overleed regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen eind september 2005 aan darmkanker. Een wel erg wrange speling van het lot, zeker gezien de titel van zijn film. Maar the show must go on en volgens de laatste wens van de overleden regisseur gebeurde dat ook.

LEEF! betekende voor Van de Sande Bakhuyzen een hernieuwde samenwerking met scenarioschrijver Maria Goos, met wie hij eerder de succesfilms CLOACA en FAMILIE maakte. Zij baseerde zich voor de film op een feuilleton dat ze eerder voor de Volkskrant schreef over de fictieve verloskundige Anna Jongkind. Deze Anna (een mooie rol van Monic Hendrickx) leidt een vrij gecompliceerd leven. Ze was liever schrijfster dan verloskundige geworden, haar man (Peter Blok) gaat vreemd, haar puberende dochters zijn letterlijk en figuurlijk zorgenkindjes en de relatie met haar moeder is ontspoord.

Dat is nog maar een greep uit de verwikkelingen in de film, die door Goos’ eigen Volkskrant treffend werd omschreven als een grachtengordel-MAGNOLIA. Net als in die veelbekroonde film van Paul Thomas Anderson is LEEF! namelijk opgebouwd uit tal van laagjes en verhaallijnen. Uiteindelijk valt alles op zijn plaats, al gebeurt dat niet zo soepeltjes als in het Amerikaanse voorbeeld.

De film is trouwens niet de zwanenzang van Van de Sande Bakhuyzen. Hij bestreed zijn ziekte door extra hard te werken en draaide in één jaar tijd liefst drie producties. Behalve LEEF! en de eind 2004 uitgekomen kinderfilm LEPEL was dat IK OMHELS JE MET DUIZEND ARMEN, naar de bestseller van Ronald Giphart. Deze film met Carice van Houten in de hoofdrol beleeft in het voorjaar van 2006 zijn première.

Willem van de Sande Bakhuyzen | 2005 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: