kies op titel  

 

l’auberge espagnol


L’AUBERGE ESPAGNOL is een komedie van de Franse regisseur Cédric Klapisch, die in 1996 de filmhuishit CHACUN CHERCHE SON CHAT maakte. Ging die film over het leven in Parijs, in zijn nieuwste productie staat het leven in Barcelona centraal. Of beter: het studentenleven.
De herberg uit de titel is namelijk een studentenhuis in de Catalaanse hoofdstad, waar jongeren uit alle hoeken van Europa wonen en studeren. Eén van hen is economiestudent Xavier (Romain Duris), die een tijdje Spaans moet leren om straks kans te maken op een goedbetaalde baan. Hij verlaat daarom Parijs en zijn vriendinnetje (voor de liefhebbers: AMÉLIE-actrice Audrey Tautou) en belandt in Spanje in de smeltkroes van nationaliteiten. Daar volgen de verwikkelingen elkaar snel op.
L’AUBERGE ESPAGNOL is een aaneenschakeling van komische – en komisch bedoelde – anekdotes uit het studentenleven, die zeer herkenbaar zullen zijn voor iedereeen die ooit in een studentenhuis heeft gewoond. Maar ook kijkers zonder die ervaring kunnen hun hart ophalen aan de film, die laveert tussen slapstick, realisme en surrealisme. Dat levert een even ongedwongen als onderhoudende film op, waarin regisseur Klapisch de goedkope cliché’s over studenten gelukkig grotendeels wist te vermijden.

Cédric Klapisch | 2002 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: