kies op titel  

 

maria full of grace


‘Gebaseerd op 1000 ware verhalen’, zo vertelt ons de prachtige poster van MARIA FULL OF GRACE. Laat je daarbij niet misleiden door de wat zijige titel, want het verhaal heeft niets te maken met het Geloof.

De film gaat over de 17-jarige Maria, die haar kansloze bestaan in Colombia probeert te ontvluchten door als drugskoerier cocaïne te vervoeren naar de VS. Met ruim zestig plastic bolletjes coke in haar buik weet Maria in New York ternauwernood aan een bodyscan van de douane te ontglippen doordat zij zwanger (‘full of grace’) is. Een collega-smokkelaarster vergaat het minder goed: zij moet de riskante tocht met de dood bekopen nadat een bolletje in haar buik is geknapt.

Deze korte beschrijving doet de film eigenlijk geen recht. Want wat je hierboven niet leest is dat MARIA FULL OF GRACE je treft als een moker. De scènes waarin Maria kokhalzend haar bolletjes doorslikt zijn al ijselijk, maar dat geldt nog sterker voor de scène waarin we zien dat drugsbazen de koeriers slechts beschouwen als verpakking voor hun smokkelwaar. Zonder opsmuk toont regisseur Joshua Marston hun onmenselijkheid.

Geheel andere koek dus dan Steven Soderbergh’s grootschalige film TRAFFIC, waarin hetzelfde thema werd verpakt in een thriller met tig verhaallijnen. Marston’s bijna documentaire-achtige MARIA FULL OF GRACE blijkt effectiever en beter. Mede dankzij de debuterende actrice Catalina Sandino Moreno, die afgelopen jaar in Berlijn de Zilveren Beer kreeg voor haar hoofdrol. Geen wonder dat de film op het Sundance Festival van 2004 de publieksprijs won.

Joshua Marston | 2004 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: