kies op titel  

 

la fille dur rer


De Franse regisseur André Téchiné is een chroniqueur pur sang. In LES TÉMOINS blikte hij terug op het begin van het AIDS-tijdperk, in LES TEMPS QUI CHANGENT op de band tussen Frankrijk en Marokko en het effect daarvan op relaties. In zijn nieuwste film LA FILLE DU RER (‘het meisje van de metro’) vertelt hij een waargebeurd verhaal dat Frankrijk in 2004 in rep en roer bracht: een jonge vrouw deed toen bij de politie aangifte van ernstige mishandeling in een Parijse metro, maar moest later toegeven dat ze de hakenkruizen op haar lichaam zelf met een mes had aangebracht.

Hoewel de afloop van het verhaal bekend is, weet Téchiné de spanning in LA FILLE DU RER enorm op te voeren. In het eerste deel van zijn film laat hij zien hoe het meisje tot haar daad kwam, in het tweede deel gaat hij in op de gevolgen. De regisseur laat het aan de kijker over om de daden van het meisje te verklaren. Zelf oordeelt hij niet, hij registreert. Dat gebeurt voortdurend in een springerige en onrustige filmstijl, die precies past bij het verloop van het verhaal.

LA FILLE DU RER leunt zwaar op het spel van de sterke cast. Grootste naam is Catherine Deneuve, die zoals wel vaker de laatste jaren een wat oudere moeder speelt. Maar let vooral op hoofdrolspeelster Émilie Dequenne, die eerder naam maakte in ROSETTA van de Dardenne-broers.

André Téchine | 2009 | IMDB | printversie


 

nieuwste reviews
Arthur’s Filmblik bevat uitgebreide recensies en korte beschrijvingen van filmhuisfilms.
Alle artikelen zijn geschreven voor de Goudsche Courant of voor het programmaboekje en de website van Filmhuis Gouda.

TV-tips van cinema.nl


vandaag: